Vše, co jste chtěli vědět o chilli

Jaké jsou jeho druhy a jak se měří jeho pálivost?

Chilli je jedna z věcí, která společnost rozděluje na dva tábory. Jedni ho nedokáží vystát, zatímco ti druzí mu postupně zcela propadnou. Pokud se řadíš do té druhé skupiny, je dobré nejen vyzkoušet co nejvíce rozmanitých druhů, ale taky se o nich dozvědět více a stát se nejen chilli gurmánem, ale také odborníkem!

Chilli papričky patří do rodu Capsicum. Kdybychom se na tento rod podívali okem botanika a pěkně z výšky, zjistíme, že chilli se v konečném důsledku geneticky podobá takovým plodinám, jako je tabák nebo brambory.

5 nejznámějších druhů chilli papriček

Svět chilli je neuvěřitelně bohatý na druhy a jednotlivé odrůdy. Proto jsme si pro tebe přichystali malý průlet světem chilli a jednotlivých papriček. Jistě už jsi slyšel o Habaneru nebo Jalapeňu. Věděl jsi ale, že to jsou pouhé dvě odrůdy ze 4000, které se ve světě chilli nachází?

Obecně pak můžeme říct, že se tyto chilli papričky dají rozdělit do 5 skupin, které si postupně představíme i s těmi nejslavnějšími zástupci. Jsi připraven si rozšířit obzory? Tak jdeme na to.

1.Druh Capsicum Annuum

Tento druh můžeme přeložit jako paprika roční. Jedná se o vůbec nejrozšířenější druh paprik. Nejznámějším zástupcem je bezesporu klasická sladká paprika. Ostatní odrůdy se pohybují na různých hranicích pálivosti, nicméně je spojuje charakteristická papriková vůně a šťavnatá a bytelná stavba plodů. Mezi zástupce patří:

2.Druh Capsicum Chinense

Navzdory svému názvu jsou tyto papričky pěstovány na území střední a jižní Ameriky a na přilehlých ostrovech. Tato skupina chilli se vyznačuje vysokou pálivostí a exotickou chutí s tóny nejrůznějších druhů ovoce.

Pokud se tedy právě chystáš do nějaké hodně pálivé výzvy a paprička velmi výrazně voní, pak zřejmě v ruce držíš nějakého ze zástupců Capsicum Chinense! Nejznámějšími zástupci jsou:

3.Druh Capsicum Frutescens

Zástupce tohoto druhu poznáš podle toho, že drobné plody povětšinou rostou na keřících a jsou nahuštěné na sobě. Kromě toho je jejich špička orientována k nebi, nikoliv dolů k půdě. Nejznámějšími zástupci jsou určitě Tabasco, Peperoncini nebo Piri piri.

4.Druh Capsicium Baccatum

Tyto papričky se vyznačují specifickou chutí, která v sobě nese tóny ořechů a tropického ovoce. Charakteristická je pro ně střední pálivost, která je podobná jako u Capsicium Annuum. Hlavním zástupcem této skupiny jsou papričky Aji.

 

5.Druh Capsicium Pubescens

Chilli tohoto druhu se vyznačuje mírnou pálivostí a specifickým tvarem plodů. Ten je spíše kulovitý, a tak plody této papriky připomínají jablka nebo hrušky. Tento druh není v našich končinách příliš hojně zastoupen. Nejznámější zástupce je Rocoto.

Co je Scovilleho stupnice pálivosti?

Scovilleho stupnice pálivosti je používána jako nástroj k označení pálivosti jednotlivých chilli papriček. Měrnou jednotkou SHU. Zavedena byla Wilburem Scoville v roce 1912 a jeho postup na měření pálivosti se ve světě usadil až do současnosti.

Jak se pálivost chilli papriček určuje?

Samotné určování pálivosti a přiřazování stupňů SHU je následovné: Vytvoří se roztok z vybrané papričky, cukru a vody, který je dále ředěn vodou. Jakmile je roztok naředěn natolik, že pálivost již není dále cítit, určí se místo chilli papriky na stupnici.

Pokud dosahuje paprika hodnoty 2500 SHU, znamená to, že byl objem navýšen 2500x než se pálivost zcela vytratila. V případě Carolina Reaper byl zvětšen 2 200 000x.

V hlavní roli látka jménem kapsaicin

Kapsaicin je látka, která se stará o pálivost paprik a právě jeho přítomnost hraje klíčovou roli v určování pálivosti chilli.

Rozšiř své obzory

Po dnešku už víš, jak se chilli papriky dělí do skupin podle svého druhu a také to, jak se určuje jejich pálivost. Pokud se považuješ za milovníka chilli, měl bys nejen jednotlivé odrůdy chilli znát, ale také vyzkoušet jejich nezaměnitelnou chuť.

Naše chilli produkty jsou zde pro všechny, kteří chtějí zažít nezapomenutelnou jízdu maximální pálivosti, ale i pro ty, kteří hledají pouze lehkou, ale přesto výjimečnou pikantnost. Takže propoj nabyté vědomosti s praxí a pusť se do ochutnávání!